Garside Pool_Dream Designs 2016

Old is new again: This facility, originally built in the 1950s, needed an upgrade so it could not only function but also appeal to the diverse and evolving needs of the community. In place of the single pool, the design team created three distinct yet interconnected areas in the 7,450-square-foot property. Included are a four-lane lap pool, recreation pool with an open slide and play structure, and a splash pool with two tube slides. An interactive waterfeature at the aquatics center’s entrance engages children while they wait to go in. To accomplish this in a limited space, and provide an easy flow through the aquatics features, the designers connected the three vessels.

Aesthetic tie-in: Colors for the facility were chosen to create a vibrant feel while connecting with the natural surroundings. The splash pool features a constant 3-1/2-foot depth and is home to two tube slides sloping down from a single tower.

Going way back: Theming recognizes Nevada’s prehistorical geological history. A mosaic set in the recreational pool’s zero-depth entry depicts a fossil, and similar forms were embedded in the concrete decking near the entry-area waterplay feature. The theme was repeated in the foundation and retaining wall for the locker rooms. The locker-room door resembles a icthysoras skeleton. The recreational pool gradually slopes to a 2-1/2 foot maximum depth before connecting with the lap pool. The play structure includes a small open slide, water spray elements and a tipping bucket.

For the exercise-minded: Set in the middle of the three pools, and connected to the others on each side, the lap pool sports four dedicated lanes and a 1-meter diving board. This pool ranges in depth from 3-1/2 to 12-1/2 feet for diving. Not pictured, the designers incorporated a modified open-air concept for the locker rooms that limits the amount of dirt and debris that are carried in, thus reducing maintenance and janitorial costs. Operators sought to reduce energy usage, so energy-saving light bulbs and fixtures are placed throughout the area. A multi-staged pumping system is meant to lower environmental impact and utility costs. In the future, management may add solar-thermal panels in the parking area.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X